четвер, 21 квітня 2016 р.

НАСИЛЬСТВО В СІМ'І: Історія Марійки.

Марійка,  тихо сиділа на першому занятті з психологом, не розуміючи, чому її класний керівник запропонував їй відвідати цю групу. І тільки коли мова зайшла про насильство, про відчуття безпорадності, полились сльози.

Марія, 14 років, мешкає у м. Херсоні, завуч школи де вона навчається звернулась по допомогу до психолога проекту«Удосконалення системи надання послуг з протидії насильства в сім’ї та щодо жінок в Херсонській області» у лютому 2016 року, із проханням допомогти дівчині в налагоджувані відношень з оточуючими та соціально прийнятної поведінки у школі. Дівчинка агресивно поводилась у класі, дуже емоційно реагувала на зауваження. 

При діагностиці, у дівчини, була виявлена низька самооцінка, невміння спілкуватися не тільки з дорослими, але й з однолітками, і Марійці було запропоновано відвідати корекційну групу. Як буває, на жаль дуже часто, причиною її неврівноваженої поведінки в школі,   виявилось психологічне  насильство (крик, приниження) з боку вітчима над дівчиною.  Марію ображало відношення матері, яка у таких випадках  не захищала дівчину, ставала на бік вітчима.

Марійка відвідувала групові корекційні заняття в рамках проекту, з тренерами-психологами, де вона навчилася говорити про свої почуття, усвідомила свої помилки та зрозуміла поведінку мами.  Робота з психологам  дає їй можливість працювати над собою, розвивати самоповагу, вчитись вибудовувати відносини з оточуючими.

«Публікацію здійснено в рамках проекту «Свобода від насильства: покращення доступу до соціальних послуг в Україні», який реалізує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» спільно з ВГЦ «Волонтер», за підтримки Європейського Союзу».