понеділок, 6 лютого 2017 р.

Херсону потрібен притулок для жінок, які постраждали від домашнього насильства.

02 лютого в міськвиконкомі Херсону провели круглий стіл щодо стану роботи з протидії домашньому насильству в місті, зокрема щодо створення притулку для постраждалих від насильства жінок. Дякуємо за участь представникам виконкому: управління соціальної політики, управління охорони здоров'я, центру соціальних служб, Херсонського відділу Нацполіції, громадських організацій. 

          На початку роботу радник міського голови Сергій Черевко зазначив актуальність проблеми домашнього насильства для міста,  директор обласного центру соціальних служб  Дмитро Муценко, говорив про те, що  в місті не має системи реагування на кризові випадки. За досвідом надання допомоги постраждалим від насильства, приблизно 10% жінок потребують безпечного тимчасового розміщення, і кожного разу пошук такого місця це надскладне питання. 
        Тому в громаді необхідно створити притулок на 30 місць. (за нормами Стамбульської конвенції 1 місце на 10 тис. населення). В якому жінки не тільки могли знайти безпеку для свого життя і своїх дітей, але й пройти корекційні заняття, отримати консультації психолога і юриста.
         Тим більше, що є можливість залучити міжнародну допомогу на його створення за умови гарантування подальшого фінансування такого закладу з боку місцевої влади - про це казав Олег Кравець, представник угорської екуменічної служби допомоги. 
    Відсутність притулку на жаль, не єдина перешкода в наданні допомоги. Потребує вдосконалення процеси виявлення постраждалих жінок та обміну інформацією між службами. З понад 1500 звернень пов'язаних з насильством в сім’ї, зафіксованих поліцією, менше 200 передано до управління соціального захисту та центру соціальних служб для надання допомоги. Виникають питання до ефективності роботи міжвідомчої ради у цьому напрямку. Представник поліції зазначив необхідність цілодобового суду, наявність чергового судді, що міг би в будь який час прийняти рішення про ізоляцію кривдника. 
Також необхідно вирішити питання організації проходження корекційних програм кривдниками яке передбачено чинним законодавством, тільки у такому випадку є шанси зберегти родину та уникнути рецидивів. В Одесі, наприклад, є цікавий досвід створення центру корекції поведінки, на базі соціальної служби. Під час обговорень звучали пропозиції і щодо систематичного навчання фахівців, проведення інформаційно –просвітницьких заходів для жінок та інші заходи спрямовані на рішення проблеми на різних рівнях, очевидно є потреба в розробці і прийнятті місцевої програми з протидії насильству в сім'ї. Всі пропозиції ми узагальнили в резолюції круглого столу, яку направимо міській владі.
       Згідно зі статистикою, кожна друга жінка в Україні зазнає знущань в сім′ї. Враховуючи, що у Херсоні понад 54% населення - жінки, за нашими оцінками мінімум 40 000 херсонок потребують допомоги у зв'язку з ситуацією насильства в сім'ї. Сподіваємось, що виконавча влада і депутати не залишать це поза увагою. Місто з жіночим обличчям не може не підтримати, чи не так?