вівторок, 3 листопада 2015 р.

Робота в осередках. Проект Чаплинського РО ЛСПУ продовжується.

В рамках проекту Чаплинського районного осередку Ліги соціальних працівників України «Ти можеш бути корисним громаді» відбувся черговий захід – семінар для місцевих волонтерів та активістів громадських організацій «Організація та проведення фандрейзингових кампаній». Звичайно, для ефективної реалізації ініціатив, проведення соціальних акцій необхідні ресурси – матеріали чи кошти. Часом волонтери та громадські організації, які здійснюють збір коштів на благодійні цілі, не володіючи достатніми знаннями щодо вимог чинного законодавства, порушують його та ризикують бути засудженими більш досвідченими колегами та відповідати перед контролюючими органами.
Саме з метою отримання відповідей на питання щодо кампаній із залучення ресурсів на благодійні цілі було проведено даний захід.
Окрім активістів, в ньому взяв участь працівник Чаплинського РВ УМВС, а от керівництво податкової інспекції проігнорувало запрошення, хоча саме до цієї організації учасники заходу мали найбільше запитань. Досі місцеві волонтери, які здійснюють збір коштів на потреби військових, не знають чи повинні вони реєструватись в територіальному відділенні фіскальної служби та якимось чином звітувати про отримані та використані кошти. Як зазначила одна з присутніх волонтерів, на її особисте звернення до податкової щодо того як зареєструватись як волонтер, вона не отримала зрозумілої відповіді, в результаті чого продовжує збір коштів на потреби військових на персональну банківську картку, не розуміючи порушує вона законодавство чи ні.
На семінарі розглянуто законодавство, яке регламентує публічний збір коштів, інструменти фандрейзингу та мотивацію потенційних благодійників та спонсорів. Особливо жваво учасники обговорили ситуацію із «скриночниками» з інших районів та регіонів, які збирають кошти, без наявності необхідних на те документів, у Чаплинці.
В результаті участі в заході, учасники вирішили направити звернення в податкову інспекцію з вимогою провести семінар для місцевих активістів та волонтерів з питань які поставлені в запиті громадської організації, звернутись до регіональних правозахисних організацій з пропозицією провести інформаційно-просвітницький захід для особового складу Чаплинського РВ УМВС з питань дотримання законодавства волонтерами та громадськими організаціями під час публічного збору коштів, підготувати та розмістити в місцевій газеті інформацію про те, які документи повинен мати при сої волонтер, який здійснює публічний збір коштів.
Захід відбувся в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», який адмініструється ГО Центр «Жіночі перспективи» та БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» за фінансової підтримки Європейського Союзу.