середу, 6 квітня 2016 р.

НАСИЛЬСТВО В СІМ'Ї: ПОДУМАЄШ, ТИ МЕНЕ НАРОДИЛА, А Я ХОЧУ ІНШУ МАТИ!

Розпочинаємо цикл статей, про історії клієнтів проекту «Удосконалення системи надання послуг з протидії насильства в сім’ї та щодо жінок в Херсонській області».  В рамках проекту можна отримати психологічну та юридичну допомогу постраждалим від насильства в сім'ї.
«Він любить мене, я ж його мати»; «У цьому тільки моя вина»; «У нього зараз складний етап у житті»; «Він пообіцяв, що більше такого не повториться». Такими фразами говорила на першій зустрічі з психологом проекту Галина (50 років), жителька Херсона. Жінка стала жертвою домашнього насильства з боку сина. Галина сподівається, що нарешті настане той обіцяний «останній раз». Однак минає час, а цикл насильства повторюється: словесні образи, наростання напруги, конфлікт, скандал, примирення, тимчасово спокійний період.

    Про проект громадської організації «Ліга соціальних працівників України» з протидії насильства в сім’ї та щодо жінок, Галина дізналася через свою сусідку, яка побачила інформаційну наклейку на стіні однієї з лікарень Херсона. Жінка зв'язалася по телефону з психологом проекту і призначила зустріч.

     У Галини складні відносини з сином, якому 28 років. Раніше він крав гроші. Пару місяців назад знову вкрав гроші в магазині. Галина взяла кредит і внесла суму, що б не посадили сина у в'язницю. Син натомість обіцяв знайти роботу і допомагати виплачувати кредит. Роботу знайшов, але всі гроші витрачає на себе. Мати просить сина давати гроші на продукти і комунальні послуги. Син в свою чергу переконаний, що батьки повинні утримувати його і давати гроші. Часто ображає, залякує і принижує матір. Галину таке ставлення сина дуже ображає, але вона не знає, що робити з цим, в поліцію звертатися боїться.

    Дії сина підпадають під визначення психологічного та економічного насильства. Відповідно до Закону України «Про попередження насильства в сім'ї», психологічне насильство в сім'ї - це насильство, пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе і може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю.

     На першій зустрічі з психологом, жінка змогла виговоритися і стала відчувати себе краще. Психолог допоміг сфокусуватися на роботі над проблемою взаємин. В ході роботи з психологом жінка придбала конструктивні навички вирішення конфліктів, вміння говорити «ні», вміння справлятися зі своєю агресією, вміння поставити себе на місце іншої людини і тд.
Зараз відносини з сином налагоджуються. Однак належить виконати ще велику роботу разом з фахівцем проекту.

«Публікацію здійснено в рамках проекту «Свобода від насильства: покращення доступу до соціальних послуг в Україні», який реалізує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» спільно з ВГЦ «Волонтер», за підтримки Європейського Союзу».