середу, 12 жовтня 2016 р.

Історія домашнього насильства "Батько п'є та б'є"

Про Олександра, якого побив батько, так, що з травмою голови він госпіталізований до дитячої лікарні,  психологу проекту повідомили з центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.  Хлопець, 16 років зустрів в лікарняній палаті психолога мужньою усмішкою. Сашко легкий у спілкуванні, довірливий. Його життєва історія непроста: в селі одного з районів області,  семеро дітей в родині, він найстарший, мати померла 5 років тому. Діти залишились на батька з бабусею. Вони постійно сварилися, доки бабусі не увірвався терпець, вона переїхала в інше село. 
         За розповіддю Саші, батько періодично випиває горілку, тоді стає злим, чіпляється до дітей чи пропадає на декілька днів з друзяками, тоді діти залишаються наодинці. Зовнішній вигляд хлопця охайний, одяг чистий, навзанки дається підліткова цікавість до того як він виглядає. В розмові, намагається бути зухвалим, хорохориться, але у погляді -  розгубленість та переляк.
Зі слов Сашка, батько звинуватив його в крадіжці грошей, спочатку бив руками, а потім взяв те, що виявилося під рукою-швабру: «Не пам'ятаю як мені вдалося вибити з рук швабру..але у цю мить, поки він за нею тягнувся я зміг вирватися ...». Переляканий підліток в чому був одягнений, без взуття, вибіг з дому. Коли відчув запаморочення, зупинився біля крамнички, після чого, його побачили знайомі і вмовили викликати швидку: «Я відчував, що втомився бігти, але болю ніякий не відчував, тільки ноги подряпав трохи»
       У відділенні поліції він не став писати заяву на батька. Пояснюючи це тим, що він не може так вчинити з рідним батьком: «Як я можу написати заяву на рідного батька. Може зі мною він так і вчинив, але хто доглядатиме за братами і сестрами? В інтернат я не хочу».
Перші дні він не був налаштований повертатися додому, продумував різні варіанти, де може перебувати. Після приходу батька в лікарню, і розмови з ним, змінив свою думку: «Він прийшов і попросив пробачення, сказав, що усвідомив свою провину і, що це більше не повториться, я йому вірю», каже хлопець.
      Пропрацювали ми з ним чотири дні, поки хлопець знаходився в лікарні, склали алгоритм дій, як убезпечити себе  та своїх братів і сестер у такому випадку, в районі випадок переданий службі у справах дітей для здійснення подальших дій з родиною.
«Публікацію здійснено в рамках проекту «Свобода від насильства: покращення доступу до соціальних послуг в Україні», який реалізує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» спільно з ВГЦ «Волонтер», за підтримки Європейського Союзу».